wtorek, 27 kwietnia 2010

Jamon serrano i crostini z pomidorami

Miły początek każdego przyjęcia, a może po prostu przekąska, tak bez okazji ? Zanim na stole zagoszczą dania główne miło jest skosztować coś na początek. Czasem po prostu małe co nieco do szklaneczki piwa czy lampki wina. Przekąsek jest całe mnóstwo i cały ich urok polega właśnie na tym, że zawsze można przygotować coś nowego.
Zapraszam na takie właśnie małe co nieco - jamon serrano z suszonymi morelami i daktylami (w towarzystwie crostini z pomidorami). Przekąska ta został podana na rozpoczęcie wieczoru hiszpańskiego, ale może też zagościć na stole zupełnie samodzielnie lub jako wstęp do innych dań.
Zapraszam!


Składniki:
  • 1 tacka jamon serrano (szynka hiszpańska)
  • 1 paczka mini grzanek (można zastąpić innym pieczywem pokrojonym na małe kanapeczki)
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu
  • 50 g suszonych moreli (1/2 torebki)
  • 50 g suszonych daktyli (1/2 torebki)
Na talerzu obrotowym (lub dużej tacy) układamy grzanki. Szynkę wyjmujemy z opakowania, plastry dzielimy na pół i "w nieładzie" układamy na tacy. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (0,5 cm), odlewamy nadmiar soku. Bazylię, oliwę, ocet, miód, czosnek, sól i pieprz miksujemy. Mieszamy powstały sos z pomidorem i wykładamy łyżeczką na grzanki.
Proponuję ułożyć pomidory na grzankach krótko przed podaniem (grzanki nie rozmiękną).
Suszonymi owocami dekorujemy talerz z szynką i grzankami.

Smacznego!

1 komentarz: