sobota, 16 lutego 2013

Pierogi ruskie po góralsku

W ferie byliśmy - już tradycyjnie - w Szczawnicy. Lubimy tam jeździć, mamy tam jakby swoje miejsce. I nie tylko chodzi o góry, zimę, zdrowy klimat, możliwość jazdy na nartach. Zawsze mieszkamy w tym samym miejscu, a gospodarze stali się naszymi dobrymi znajomymi. Co roku czekamy na wspólne spotkanie. Zawsze też Halinka - nasza nieoceniona gospodyni - przygotowuje coś pysznego. Raz jest to kwaśnica, innym razem domowa ogórkowa, zapiekanka, czy pierogi.
Jeden z takich podpatrzonych przepisów zrobiłam w ostatnią sobotę. Trochę miałam kłopot jak nazwać tę potrawę. Tradycyjnie pierogi z serem na ostro to w końcu ruskie. No a takie bez tradycyjnego białego sera? Takie z bryndzą? Uradziliśmy w domu, że nazwiemy je pierogami ruskimi po góralsku :)

Zapraszam na delikatne pierożki!



Składniki:
  • ok. 1,8 kg ziemniaków
  • 200-250 g serka topionego (ja dałam śmietankowy)
  • ok. 250 g bryndzy 
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 szklanki mleka
  • ok. 7 szklanek maki pszennej (i jeszcze mąka do podsypywania)
  • 3 łyżki masła (ok. 60 g)
  • 3 jajka (ja dałam 1 całe i 2 żółtka)
  • sól

Ziemniaki gotujemy (obrane) w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i gorące ugniatamy na jednolita masę. Dodajemy serek topiony, bryndzę, startą na tarce cebule i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Zostawiamy do ostygnięcia (farsz będzie dość ścisły).
Mleko z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy np. do miski i energicznie mieszając wsypujemy po trochu 2-3 szklanki mąki. Ważne, aby nie powstały grudki, tylko jednolita masa. Potem dodajemy roztrzepane jajka i ponownie łączymy. Następnie wgniatamy pozostałą mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 mm grubości i wycinamy okręgi na pierogi. Do każdego wkładamy solidną porcję nadzienia (ja nakładałam łyżeczką). Połowę brzegu smarujemy białkiem lub wodą (ja użyłam białka, które mi zostały z jajek i pędzelka) - pierogi będą się nam lepiej sklejały. Sklejamy pierogi i odkładamy na oprószony mąką blat. Ja używałam takiego małego urządzenia do robienia pierogów (moje ma ok. 8,5 cm średnicy koła).
Pierogi wrzucamy porcjami do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto jest miękkie więc nie powinno nam to zająć dłużej niż 5-7 min. (jak pierogi wypłyną na powierzchnię i zaczną się gotować, to w zasadzie są już gotowe).  Warto spróbować jakiegoś pierożka, czy jest już gotowy :)
Gorące pierogi podajemy od razu lub wyjmujemy np. na tacę posmarowaną olejem (nie będą się sklejać) i zostawiamy do ostudzenia.
Ja ostudzone pierogi ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, okrasiłam stopioną słonika z cebulką i przed podaniem na obiad wstawiłam do piekarnika (do 180 st. C, na ok. 1 godzinę, przy czym pierwsze 40 minut przykryte folią aluminiową, a potem bez). Takie pierogi można przygotować np. dzień wcześniej, można też np. część zamrozić.


Z podanych składników zrobiłam ok. 130 pierogów. Podane składniki można łatwo podzielić na mniejsze porcje. Np. zrobić z 1/3 składników (np. ciasto: 1 szklanka mleka, 20g masła, 1 jajko). Pierogi można oczywiście doprawiać wedle gustu, np. dodać do farszu więcej cebuli, czy pieprzu.
To bardzo delikatne pierożki. Moje dzieci się w nich zakochały! Ciasto jest też wyjątkowo miękkie i smaczne.
Do pierogów zrobiłam prawdziwe skwarki z cebulką, ale można też zjeść po prostu z masłem.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł. Lubię kombinacje pierogowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada naprawde zachecajoco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj-ale u Ciebie słodziutko.Pozdrawiam i zapewniam że będę stałym gościem.Wesołych Świąt i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi wyglądają bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ruskie pierogi i próbowałem już wielu rożnych przepisów bo jak widać każdy w swojej kuchni dodaje coś od siebie. Ale.......z dodatkiem serka topionego?! szok muszę wypróbować - dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię z bryndzą i twarożkiem i są pyszne- nasze ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozbudziłaś moje zmysły :) uwielbiam pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, pierogi prezentują się bardzo apetycznie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi jak dla mnie każde są super a ruskie to już na pewno ulubione. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z komentarzy pod artykułem dowiedziałem się bardzo dużo. Ta wiedza mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń