Mały, lekki deser. W sam raz dla miłośników słodkości bez-mlecznych i tych, którzy wolą smaki niezbyt słodkie. Rzecz jasna bez słodyczy obejść się całkiem nie można ale, w zależności od upodobania, można dodać mniej lub więcej cukru. Można też wybrać jabłka winne i niezbyt słodkie (takich właśnie użyłam ja) lub przeciwnie słodkich i soczystych. Do tego deser nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu.
Zapraszam więc na roladę biszkoptową z jabłkami!

Składniki - ciasto:
- 4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek (u mnie była szara reneta - jabłko o winnym i kwaskowym smaku)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka (kopiasta) żelatyny + 2 łyżki zimnej wody do namoczenia
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 małe goździki
- opcjonalnie - dodatkowy cukier (jeżeli dla kogoś jabłka będą za mało słodkie)

Białka ubijamy na sztywną pianę i pomału, ciągle ubijając, dodajemy cukier puder. Do ubitych z cukrem białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, proszek i sól mieszamy i wsypujemy do masy jajecznej. Szybko łączymy na gładką masę i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (można dodatkowo papier posmarować olejem/masłem i posypać mąką).
Rozsmarowujemy ciasto na jednolitej grubości placek.
Pieczemy 25-30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (wstawiamy do gorącego). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,

posypujemy obficie cukrem pudrem, przykrywamy czystą ściereczkę i zdecydowanym ruchem (ale tez ostrożnie, ja "naciągnęłam" ściereczkę na całą powierzchnię ciasta) przekładamy ciasto na ściereczkę (do góry nogami). Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto masą jabłkową (ja w trakcie smarowania usunęłam goździki). Jeden z brzegów zostawiamy wolny od masy.

Po wyjęciu obsypujemy obficie cukrem pudrem (można też np. polukrować). Kroimy na plasterki i podajemy.
Smacznego!
bardzo lubię wszelkiego rodzaje rolady (zreszta dzisiaj u mnie też roladowo), z jabłkami kiedyś robiłam, fajnie, że przypomniałaś mi o tym :) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńBardzoapetycznie wygląda Twoja rolada , ja najbardziej właśnie lubie nadzienie jabłkowe. :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ta rolada jak bym mogła to bym już ja zjadła. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńalez pieknie ci ta rolada wyszla!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Polinqua, Ewa-r, Kropuś i Gosia - dziękuję za odwiedziny. Obejrzałam sobie Wasze dzieła - mmm... pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńskorzystam dziś z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wspaniały przepis!!! Wyszła przepyszna rolada :)
OdpowiedzUsuńMam 11 lat. Nazywam się Ola i właśnie idę robić roladę.
OdpowiedzUsuńOlu, mam nadzieję, że Twoja rolada wyszła przepysznie i wyglądała pięknie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń