niedziela, 13 czerwca 2010

Muffinki kakaowe z truskawkami

Miało być ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką ... Tylko, że nam się zachciało ciasteczek zaraz, teraz, tak natychmiast! Z drożdżowym jest więcej celebrowania, no i trzeba najpierw poczekać, aż wyrośnie, potem, aż się upiecze i wreszcie choć trochę ostygnie. Dlatego uzgodniliśmy, że najlepsze będą muffinki - żadnego długiego zagniatania, żadnego ucierania i ubijania, czy długiego pieczenia.
Dzisiaj dla odmiany kakaowo, ale ponieważ sezon truskawkowy w pełni, to nie może zabraknąć truskawek.
Zapraszam więc na muffinki kakaowe z truskawkami.


Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie cista to można dać całą szklankę)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1/2 małej cytryny
  • ok. 20 truskawek
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wszystkie mokre składniki (jajko najpierw roztrzepujemy widelcem w kubeczku). Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Do foremki do muffinek wkładamy papilotki (6 cm średnicy) i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Do każdej foremki wkładamy po 1 truskawce (zanurzamy do połowy w cieście).

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjmujemy z foremek do przestudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Muffinki.
    Prosto i pewnie;)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie, Olcik

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jakie piękne a i pewnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie za to lubię muffinki.. bo jak przychodzi na nie ochota wystarczy chwilka i są :-)

    OdpowiedzUsuń