Miły początek każdego przyjęcia, a może po prostu przekąska, tak bez okazji ? Zanim na stole zagoszczą dania główne miło jest skosztować coś na początek. Czasem po prostu małe co nieco do szklaneczki piwa czy lampki wina. Przekąsek jest całe mnóstwo i cały ich urok polega właśnie na tym, że zawsze można przygotować coś nowego.
Zapraszam na takie właśnie małe co nieco - jamon serrano z suszonymi morelami i daktylami (w towarzystwie crostini z pomidorami). Przekąska ta został podana na rozpoczęcie wieczoru hiszpańskiego, ale może też zagościć na stole zupełnie samodzielnie lub jako wstęp do innych dań.
Zapraszam!Zapraszam na takie właśnie małe co nieco - jamon serrano z suszonymi morelami i daktylami (w towarzystwie crostini z pomidorami). Przekąska ta został podana na rozpoczęcie wieczoru hiszpańskiego, ale może też zagościć na stole zupełnie samodzielnie lub jako wstęp do innych dań.
Składniki:
- 1 tacka jamon serrano (szynka hiszpańska)
- 1 paczka mini grzanek (można zastąpić innym pieczywem pokrojonym na małe kanapeczki)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu
- 50 g suszonych moreli (1/2 torebki)
- 50 g suszonych daktyli (1/2 torebki)
Proponuję ułożyć pomidory na grzankach krótko przed podaniem (grzanki nie rozmiękną).
Suszonymi owocami dekorujemy talerz z szynką i grzankami.
Smacznego!
lubię takie przekąski- znikają na imprezach w mgnieniu oka;-)
OdpowiedzUsuń