niedziela, 18 października 2009

Murzynek z gruszkami i sosem czekoladowym

Sezon gruszkowy to prawdziwy raj dla takich łasuchów jak ja. Myślę, że nie trzeba specjalnie nikogo namawiać na soczystą i słodką gruszeczkę! Same gruszki są owocami wszechstronnymi - pasują zarówno do dań słonych (np. do tarty), jak i słodkich, czy marynat i dżemów.
Dzisiaj był szczególny podwieczorek, przyjechała moja Babcia (ma blisko sto lat!) i postanowiłam podać gruszki na słodko, w wydaniu nieco bardziej wykwintnym. Zapieczone w ciemnym wilgotnym cieście i w towarzystwie czekolady.
Zapraszam na murzynka z gruszkami i sosem czekoladowym.


Składniki - ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4-5 niedużych gruszek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania ciasta
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy olej i wodę i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą i mieszamy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki (lub np. ćwiartki jeżeli były większe), usuwamy gniazda nasienne.
Dodajemy do białek masę kakaową i szybko mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy.

Na wierzchu układamy gruszki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy w blaszce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przygotowujemy sos czekoladowy.


Składniki - sos czekoladowy:

  • 100 g połamanej czekolady deserowej
  • 15 g masła
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 1/2 łyżki cukru
Cukier, miód i wodę podgrzewamy w rondelku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Gotujemy 1 min. po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy ciasto gorącym sosem.

Ja podałam w dzbanuszku do śmietanki - do polania na talerzykach.

Smacznego!

2 komentarze: