Moje dziecię zajrzało do kuchni, a tam ... pobojowisko. Puste łubianki po truskawkach (oj jak fajnie, że już są wszystkie puste!), słoiki z dżemami (z macierzanką w tym roku nie będzie - ślimaki mi całą zjadły), buteleczki z syropami i góra zasypanych truskawek cukrem w żaroodpornej misie.
- Jakoś ostatnio ciągle wszystko z truskawkami! I dżemy i soki i ciasteczka!
- Trzeba korzystać dopóki są świeże truskawki, za tydzień czy dwa już ich prawie nie będzie.
- Jak to nie będzie mamo, przecież wszędzie ich tyle ...
- Tak to już jest, skończą się i zostaną tylko te w słoikach.
- Ale za to zaczną się porzeczki i wisienki! A co teraz będzie?
Otóż to, zagniotłam ciasto na bułeczki, ale co by tu na nich poukładać! Ustaliłyśmy, że truskawki, tylko żeby było bardziej słodko i może jeszcze jakiś dodatek. A ponieważ prześliczne bułeczki były ostatnio u kasiaaaa24 to uradziłyśmy, że coś podobnego będzie dzisiaj u nas. Przepis trochę zmodyfikowałam, no i trochę mniej zrobiłam - tak na spróbowanie (tzn. 12 sztuk).
Zapraszam na drożdżowe bułeczki z truskawkami, kruszonką i płatkami migdałowymi.- Trzeba korzystać dopóki są świeże truskawki, za tydzień czy dwa już ich prawie nie będzie.
- Jak to nie będzie mamo, przecież wszędzie ich tyle ...
- Tak to już jest, skończą się i zostaną tylko te w słoikach.
- Ale za to zaczną się porzeczki i wisienki! A co teraz będzie?
Otóż to, zagniotłam ciasto na bułeczki, ale co by tu na nich poukładać! Ustaliłyśmy, że truskawki, tylko żeby było bardziej słodko i może jeszcze jakiś dodatek. A ponieważ prześliczne bułeczki były ostatnio u kasiaaaa24 to uradziłyśmy, że coś podobnego będzie dzisiaj u nas. Przepis trochę zmodyfikowałam, no i trochę mniej zrobiłam - tak na spróbowanie (tzn. 12 sztuk).
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 jajka
- cukier waniliowy (16g)
- 60 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g mąki
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- truskawki (np. 36 małych - po 3 na każdą bułeczkę)
- płatki migdałowe
- mąka do podsypania
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka (do smarowania bułeczek)
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy kulki. Rozpłaszczone układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Smarujemy brzegi bułeczek jajkiem (skórka będzie złocista i chrupiąca), zostawiamy "suchy" środek. W środku bułeczek robimy wgłębienie i układamy truskawki. Posypujemy płatkami migdałowymi i kruszonką (składniki rozcieramy razem do powstania grudek).
Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.
Podajemy jak tylko trochę ostygną. Powinny być całkiem chłodne ... ale jakoś nie wyobrażam sobie taaaaaaaakiego długieeeeeeeeego czekania!
Smacznego!
Pyszne drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńTak, jasne, czekać do ostygnięcia na takie boskie drożdżówki z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba zakrawa na masochizm, prawda?
Śliczne drożdżówki! Bardzo mi sie podobają:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńja drożdże i truskawki mam w najbliższych planach właśnie. :]
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do drożdżówek, ale z serem. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńjak malowane ;)
OdpowiedzUsuńArven - oj truskawki wolniej stygną niż reszta bułeczki, ale takie gorące owoce wcale nam nie przeszkadzały :)
OdpowiedzUsuńEwa - z serem? mmm... też pysznie!
Wiosenka27, majana, nobleva, cukrowa wrozka, Ewa - dziękuję za odwiedziny
truskawkowe szaleństwo.. uwielbiane. cudne drożdżówki. takie domowe i trochę retro.
OdpowiedzUsuńMacierzanko, te drozdzowki wygladaja oblednie pysznie. Chcialabym aby i u mnie nastal taki truskawkowy czas :)
OdpowiedzUsuńDziś zabieram się za drożdżówki z truskawkami, za dużo się już ich naoglądałam. Co do czekania aż ostygną, to też jestem niecierpliwa, zajadam kilka minut po upieczeniu. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Zrobiłam bułeczki, dodałam tylko trochę więcej cukru. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
super piekłam dzisiaj rewelacja
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wyszły świetne. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń