piątek, 10 lipca 2009

Deser jagodowy

Dzisiaj będzie spotkanie rodzinne. Nie takie sobie zwyczajne spotkanie przy kawie, kiedy to prowadzi się wesołe rozmowy o niczym. Wszyscy się dobrze bawią ale po fakcie nikt już nie pamięta o czym tak zażarcie rozprawiał. Dzisiaj będzie taka prawdziwa narada rodzinna i to na poważny temat. Wspólnie będziemy szukać najlepszego rozwiązania na nurtujące nas zagadnienie. Jak to zwykle bywa poważne sprawy budzą zazwyczaj wiele emocji. W takich chwilach z reguły mało kto myśli o jedzeniu a to poważny błąd. Głodne organizmy skłonne są do prezentowania swoich stanowisk w sposób nieciepiący sprzeciwu i o kompromis trudno.
Postanowiłam więc zadbać o poprawę nastrojów i przygotowałam małe co nieco. A skoro to sezon jagodowy nie mogło zabraknąć jagodowego akcentu. Zapraszam na deser jagodowy z odrobiną porzeczek i poziomek ... tak dla ozdoby :)


Ciasto:
  • 2 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy powoli cukier puder i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Szybko mieszamy i wykładamy do tortownicy (ok. 25 cm średnicy). Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Mus jagodowo-jogurtowy:
  • 300 g jagód
  • 430 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 200 g serka waniliowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki (30%)
  • cukier puder do smaku (ja dałam 50 g)
  • 15 g żelatyny
  • 125 ml chłodnej wody

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała. Jagody miksujemy i przeciskamy przez gęste sitko (żeby pestki i skórki nie wpadły do musu). Do jagód dodajemy jogurt, serek, śmietankę (można ubić) i cukier i dokładnie mieszamy na jednolita masę. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i szybko łączymy (trzeba uważać aby nie zrobiły się grudki). Wylewamy mus do tortownicy z wystudzonym ciastem i wkładamy do lodówki.
Jeżeli nawet fragmenty żelatyny stężeją w nitki w trakcie mieszania, można odczekać chwilę i ostrożnie przecedzić mus przez sitko z nieco większymi dziurkami (np. takie z metalową siateczką) tak aby nitki pozostały na sicie.

Śmietankowy wierzch:
  • 500 ml słodkiej śmietanki (użyłam 36%)
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny80-100 ml chłodnej wody
  • szklanka poziomek i porzeczek (mogą być też np. maliny czy jeżyny)

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała. Śmietankę ubijamy. Do masy dodajemy cukier waniliowy i puder do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy delikatnie uważając aby płyn nie zaczął tężeć. Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę i szybko mieszamy (krótko, tylko tyle żeby wymieszać składniki). Wykładamy śmietankę na wierzch musu jagodowego i posypujemy owocami. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godziny.


Kroimy ostrym nożem (aby owoców nie wciskać w deser lecz delikatnie przekroić).

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. ale poszalalas :) przeslicznie ci te ciacho wyszlo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Gosi@ twoje dzisiejsze drożdżóweczki też niczego sobie - delikatnie mówiąc. Oj pokusa - bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne !!! aż ślinka cieknie ! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. noo ja bym nie mogla przy takim deserku debatowac bo bym caly czas jadła i jadła :P ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jai pyszny i jaki śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo ;)! Przy takim deserku to żadna debata nie może nie wyjść na niekorzyść!

    OdpowiedzUsuń
  7. Yyy... Znaczy poprawka :D! *"Żadna debata nie może wyjść na niekorzyść" miało być ;P!

    OdpowiedzUsuń