czwartek, 8 kwietnia 2010

Serek na śniadanie inaczej

Zawsze tak jest po świątecznym objadaniu się różnymi różnościami, i do tego pysznymi, i tak ładnie podanymi, że najlepiej smakują dania proste i nieudziwnione. Tyle, że po świątecznym szaleństwie kulinarnym jakoś tak dziwnie jest przygotować coś tak całkiem zupełnie zwyczajnie.
Cały czas towarzyszy mi odświętny nastrój i koniecznie potrzebuję nie tylko usatysfakcjonować kubki smakowe ale chociaż trochę nacieszyć oczy. Zagłębienie się w codzienności i nieustannym "biegu z z przeszkodami" zostawiłam na później, niech zaczeka gdzieś za drzwiami jeszcze trochę.
Zapraszam na takie małe śniadanko - na biały serek - na ostro - w sam raz po świątecznych słodkościach.


Składniki:
  • 400 g białego ścisłego serka (ja użyłam serka zmielonego)
  • podłużne kawałki gotowanej marchewki (można ugotować oddzielnie, albo wyjąć z zupy - z rosołu, albo nie dać wcale)
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1/2-1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • kilka oliwek (nadziewanych papryką)
  • 1-2 łyżki groszku konserwowego
  • sól i pieprz (biały mielony) do smaku
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka plasterków surowego ogórka
Ser dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Kawałek folii aluminiowej składamy na pół. Otwieramy i zaraz pod zgięciem układamy plasterki oliwek. Nakładamy delikatnie serek i wygładzamy. Na wierzchu serka układamy groszek. Składamy folię i układamy w kant. Formujemy w folii serek w kształt trójkąta (czubek wzdłuż pierwszego zgięcia folii. Jak uda nam się wypełnić i wygładzić formę trójkątną, to na białym serku układamy marchewkę (delikatnie wciskamy w środek serka), a następnie drugą część serka wymieszaną z papryką i przyprawioną solą i pieprzem. Całość zawijamy folią i ponownie formujemy trójkątny kształt. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Podając zdejmujemy folię i przybieramy serek plasterkami ogórka i rzodkiewką.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba Twoja propozycja podania serka:)) uwielbiam takie smaki!:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis i wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny i jaki ładny!
    Podpatrzę na sobotnie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny serek!
    aż się buzia śmieje na takie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj
    Ja zupełnie z innej beczki Czy masz moze adres tej kwatery mna Wegrzech?Mam zamiar jechac w tym roku
    Prosze o info na ulagrabarczyk@wp.pl
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń