poniedziałek, 3 maja 2010

Gaspacho

Pomidorowy krem na gorące dni. Dojrzałe, pachnące pomidory z czosnkową nutą. Potrawa rodem z gorącej Hiszpanii. Kolejna kulinarna odsłona, która zagościła na moim stole w czasie wieczoru hiszpańskiego.
Wszystkich miłośników surowych pomidorów, zimnych orzeźwiających przekąsek (tak naprawdę to zupa, ale dla mnie to jednak trochę jakby przekąska) zapraszam na gaspacho, w najprostszej z możliwych wersji (moim zdaniem).


Składniki (na 6 niedużych porcji - jak na zdjęciu):
  • ok. 1 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 surowy ogórek (duży gruntowy lub 1/2 długiego)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 1/2 łyżeczka cukru (jeżeli całość wyjdzie zbyt kwaśna)
Do przybrania:
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 średnia cebula czerwona

Ogórka i pomidory obieramy ze skórki (pomidory zanurzamy na chwile w gorącej wozie i zdejmujemy skórkę). Miksujemy surowe pomidory, ogórka, cebulę i czosnek. Do pomidorowego kremu dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podajemy schłodzoną zupę udekorowaną krążkami papryki i cebuli.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. miksujemy? a gdzie chrupiące kosteczki ogórka i papryki? Przecież w tym cały urok gazpacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna przekąska z takiego gazpacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sarenko - przyznam, że stałam nad moim gaspacho z czerwona papryką i zastanawiałam się czy kroić w drobną kosteczkę i dodać czy nie. Ostatecznie zdecydowałam się papryki nie dodawać, a ogórka zmiksować razem z pomidorami. Taka zupka z chrupiącymi kawałkami wspomnianych warzyw też z pewnością jest pyszna.
    Wiosenko27, Paula - dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za zdrobnienia: wiosenka,sarenka, zupka, kosteczka. Kobiety, trąci infantylizmem. Od tego lukru to aż mdli.Nie można normalnie???

    OdpowiedzUsuń