piątek, 21 sierpnia 2009

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Lato to taki fantastyczny czas kiedy po prostu nie sposób się opanować i poprzestać np. na zjedzeniu jednego pomidorka. Kupuję ich całe tony! Pomidory - och! ... te prawdziwe pachnące pomidorem, a nie jakąś wodnistą chemią. I ogóreczki - takie gruntowe i cudownie ogóreczkowe i fasolka i bób i kabaczki, cukinie, bakłażany, młode cebulki w kilku odsłonach ... wymieniać można bez końca.
Dzisiaj zdecydowałam się właśnie na taki letni obiad, rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Lekki i cudownie warzywny. Zapraszam na zapiekankę z bakłażanem, cukinią i pomidorem pod pierzynką z mozzarelli.


Składniki (na ok. 4 osoby):
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g mozzarelli
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
  • ulubiony tarty ser żółty (można nim dodatkowo posypać mozzarellę, doda dodatkowego smaku potrawie)

Cebulę kroimy w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażamy na złoty kolor z łyżką oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę posiekanych listków oregano i 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego. Solimy do smaku i dodajemy szczyptę pieprzu. Wykładamy na dno formy.

Bakłażany i cukinię myjemy i kroimy w plastry (grubość ok. 0,5 cm). Skropione oliwą plastry bakłażana podsmażamy na patelni lub zapiekamy 15 min. w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. C. Pomidory nacinamy w krzyżyk, parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki i kroimy na plastry.

Układamy w formie warzywa na przemian w rządach.

Posypujemy do smaku solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami posiekanych listków oregano i 1-3 posiekanymi ząbkami czosnku. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i skrapiamy oliwą z oliwek.

Można dodatkowo posypać tartym serem. Wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 180 st. C. Od osiągnięcia żądanej temperatury pieczemy 40-50 minut. Proponuję włożyć na niższą półkę piekarnika (nie pod samą grzałką), żeby warzywa miały szansę się upiec zanim ser się przypali.

Ja lubię dość miękkie warzywa i chrupiąca przypieczoną serową skórkę. Można też piec krócej i uzyskać bardziej kruche warzywa i mniej przypieczony serek.
I koniecznie potrzebna jest tu świeża bagietka - pocięta (porwana w zasadzie) na części. Na spodzie zapiekanki powstaje sosik i wyjadanie go (poprzez nasączanie bułeczki) stało się u mnie jakby sportem rodzinnym.
Miłym dodatkiem jest reż kieliszeczek lekkiego białego lub różowego wina.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Jaki pyszny zestaw warzyw! I serki na dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie dziś to samo! :) Fajne zgranie w czasie :)
    U Ciebie piękniej się prezentuje!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowita kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko - "byłam u Ciebie". Oj pięknie podane i pyszniutkie! Cieszę się, że taka zapiekaneczka ma wielu zwolenników - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieknie wyglada!!!!!choc u mnie skonczyloby sie tylko na cukinii i pomidorach :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Macierzanko, bardzo mi miło :)) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. tez taką robię wg Jamiego Olivera, jeszcze z parmezanem:)
    bardzo podoba mi sie ułożenie warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dzisiaj. Więcej niż doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  9. nieczęsto zdarza mi sie zostawiać po sobie komentarze, ale to było mistrzowsko pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam na obiad, super przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. woow, wygląda wyśmienicie, dzisiaj zrobie na kolację coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie pyszne, dzięki, ale skórka z baklażana była twarda i domownicy wypluwali. Dlaczego. Z cukinii była mięciusieńka.
    Pozdrawiam
    j.m.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń