środa, 13 maja 2009

Placki z jabłkami

"Mamo głodny jestem !!!"
Podobno to nastolatki maja nieograniczone i niepohamowane możliwości wchłaniania wprost każdej ilości przeróżnych potraw. Ale co zrobić z pięcioletnim mężczyzną, który jest ciągle głodny, a przy tym udaje mu się w tajemniczy i dawno zapomniany przez dorosłych sposób wszystko wybiegać. Co zrobić gdy katalog akceptowanych, tzn. tych "nietrujących" potraw jest tak mały, że prawie zawsze kolacja wygląda tak samo?
Wtedy przychodzi czas na placki z jabłkami. Oczywiście posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przyznam, że sama siadam z dziećmi i podjadam ciepłe placuszki. Polecam! To jest chyba jedno z najprostszych dań jakie znam :)


Placki z jabłkami:
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu (najlepiej greckiego ale może być też inny każdy naturalny jogurt)
  • 150 g wody
  • 200 g mąki (gdyby jogurt okazał się rzadki można dodać więcej mąki lub mniej wody)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 średnie jabłka (najlepiej kwaskowe i winne)
  • cynamon i cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jajka, jogurt, wodę, sól i mąkę mieszamy razem aby utworzyły gładką jednolitą masę. Jabłka (obrane i bez gniazd nasiennych) ścieramy na "grubej łezce" do ciasta. Wszystko razem mieszamy i smażymy na patelni na złoty kolor placuszki.
Osoby, które lubią słodkie potrawy mogą do ciasta dodać 2 łyżeczki cukru.

Na talerzu posypujemy placki cukrem pudrem i cynamonem. Można też podać placki z dżemem lub konfiturami (np. truskawkowa czy żurawinową).

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie racuchy , często je smażę mężowi :D idealne do wiosennego śniadanka . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń