Potrawy pełne aromatu i tajemniczych nut smakowych. Są jak magia - wprowadzają w niesamowity świat doznań. Większość tych tajemniczych smaków i zapachów kojarzy mi się ze Wschodem, baśniami z Księgi tysiąca i jednej nocy, pałacami radżdżów, dżinami, kadzidełkami, straganami i sklepikami pełnymi worków różnych nasionek i orzeszków, kory i patyczków, ach i
oczywiście górami różnokolorowych proszków - przypraw usypanych na misach w stożki.
Uszczknięcie choćby odrobiny smaku Orientu wydaje się odległe i jakby tajemnicze. Proponuję musnąć leciutko tych aromatów i zapraszam do skosztowania Kuleczek mięsnych z kardamonem w towarzystwie ryżu z kurkuma i sezamem oraz jogurtu (lub własnego tzatziki, jak na zdjęciu).
Kuleczki mięsne z kardamonem:
- 400 g mielonego mięsa jagnięcego (często używam po prostu wołowiny)
- 150-200 g gotowanego ryżu z kurkumą (waga po ugotowaniu, ja biorę ryż "na
- oko" tak nie więcej niż połowę objętości mięska)
- 1 jajko
- 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta i sezam do panierki.
- Olej do smażenia.
Ryż z kurkumą i sezamem:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jeżeli toś woli ostrzejsze i bardziej aromatyczne dania to można dodać troszkę więcej)
- 3-4 łyżki ziaren sezamu
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz