czwartek, 23 kwietnia 2009

Kuleczki mięsne z kardamonem

Potrawy pełne aromatu i tajemniczych nut smakowych. Są jak magia - wprowadzają w niesamowity świat doznań. Większość tych tajemniczych smaków i zapachów kojarzy mi się ze Wschodem, baśniami z Księgi tysiąca i jednej nocy, pałacami radżdżów, dżinami, kadzidełkami, straganami i sklepikami pełnymi worków różnych nasionek i orzeszków, kory i patyczków, ach i
oczywiście górami różnokolorowych proszków - przypraw usypanych na misach w stożki.
Uszczknięcie choćby odrobiny smaku Orientu wydaje się odległe i jakby tajemnicze. Proponuję musnąć leciutko tych aromatów i zapraszam do skosztowania Kuleczek mięsnych z kardamonem w towarzystwie ryżu z kurkuma i sezamem oraz jogurtu (lub własnego tzatziki, jak na zdjęciu).


Kuleczki mięsne z kardamonem:
  • 400 g mielonego mięsa jagnięcego (często używam po prostu wołowiny)
  • 150-200 g gotowanego ryżu z kurkumą (waga po ugotowaniu, ja biorę ryż "na
  • oko" tak nie więcej niż połowę objętości mięska)
  • 1 jajko
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta i sezam do panierki.
  • Olej do smażenia.
Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki średnicy ok. 4 cm. Obtaczamy w sezamie zmieszanym z tartą bułą (w proporcji 2:1) i obsmażamy dookoła (można usmażyć w głębokim oleju). Podajemy na gorąco, najlepiej z ryżem z kurkumą i greckim jogurtem (lub tzatziki).

Ryż z kurkumą i sezamem:
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jeżeli toś woli ostrzejsze i bardziej aromatyczne dania to można dodać troszkę więcej)
  • 3-4 łyżki ziaren sezamu
Do garnka średniej wielkości nalewamy wody do 3/4 wysokości garnka i gotujemy. Do dotującej się wody dodajemy ryż, sól, 1 łyżkę oliwy i kurkumę. Gotujemy aż ryż będzie miękki (ale nie będzie się rozklejał), następnie odsączmy z wody na durszlaku lub sicie. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy ryż i chwilę razem smażymy delikatnie mieszając. I już masz ryż jest gotowy do podania.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz