Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 średnie marchewki
- 1 nieduża pietruszka (tylko biały korzeń)
- kawałek selera (tylko kawałek korzenia, nic zielonego)
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz do smaku
- śmietana
- woda
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Papryki kroimy na 4 części, układamy w formie lub żaroodpornym naczyniu skórką do góry i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 st. C. Jak skórka zacznie się przypiekać paprykę wyjmujemy z piekarnika i z lekko ostudzonej zdejmujemy skórkę.
Obrane marchewki, pietruszkę, selera i cebulę kroimy na małe części i gotujemy w wodzie (1-1,5 l). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy upieczoną paprykę i całość jeszcze raz zagotowujemy. Przestudzoną zupę miksujemy na jednolity krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, to można dodać więcej wody.
Wszystkie składniki lanych klusek mieszamy na gęstą masę. Powinna dać się wylać z garnuszka.
Do gotującego się kremu wlewamy cienkim strumieniem kluski. Cały czas mieszamy tak, aby powstały nieregularne drobne kluseczki. Jak zupa się ponownie zagotuje możemy ją podawać.
Na środku robimy kleksika ze śmietany!
Smacznego!
świetnie wygląda ja zrobie na pewno:)))
OdpowiedzUsuńTakiej zupy jeszcze nie jadłam, a zdjęcie jest piękne...
OdpowiedzUsuńJestem ostatnio zakochana na zaboj w paprykowych zupach, wiec zapisuje przepis do rychlego wyprobowania - bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńUgotuję to dziś :)
OdpowiedzUsuń