wtorek, 31 sierpnia 2010

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Miałam wielką ochotę na "klasykę". Tak bez udziwnień - na miłe podniebieniu znajome smaki, na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Postanowiłam sięgnąć po jakiś sprawdzony przepis, jednak niczego nie mogłam znaleźć! Internet działać nie chciał ... już miałam się poddać, gdy wszystko uratował mój 6-letni synek - "ja Ci pomogę mamo!".
I tak powstało ciasto "na oko". I jak to bywa z eksperymentem, okazał się całkiem udany.
Zapraszam więc na "klasykę" - ciasto drożdżowe ze śliwkami.


Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki (ok. 500 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (lekko ciepłe)
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy (32g)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 100 g masła (rozpuszczone, ale niezbyt ciepłe)
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:
  • ok. 1/2 kg śliwek
  • cynamon (do posypania)

Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 40g cukru
  • 40 g masła

Do mleka dodajemy łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce - ciasto będzie lepiące (ja użyłam robota). Przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut (powinno podwoić objętość). Ponownie wyrabiamy (oklapnie z powrotem) i przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (moja miała ok. 24 cm średnicy). Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut (powinno go być 2x tyle).

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie jej składniki rozcieramy razem łyżką w misce lub głębokim talerzu.
Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 st. C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ja odpięłam tortownicę z wystudzonego ciasta.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Drożdżowe ze śliwkami... Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyk. ale niezastąpiony. puszysty, rozpływający się w ustach, a z owocami jeszcze lepszy. klasyk. ale za to jaki wykwintny, wysublimowany. klasyk z klasą. z pełną gracją ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. przyjemne musi byc takie drożdżowe pieczenie z pomocą sześciolatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapewne smaczne ciacho:)
    do tego kubek mleka i mniam... ale pyszne:)

    OdpowiedzUsuń