Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę truskawkowego szaleństwa. Tym razem na ostro, tak zdecydowanie pieprznie i soczyście. Wszystkie składniki sałatki oddzielnie są pyszne ale razem, to już po prostu poezja. Choć jak to zwykle bywa wszystko zależy od tego, co komu smakuje.
Ja moją sałatkę zabrałam do znajomych na grilla, jako dodatek do grillowanych mięs. Ale może być także tak do zjedzenia po prostu, bez niczego.
Ja moją sałatkę zabrałam do znajomych na grilla, jako dodatek do grillowanych mięs. Ale może być także tak do zjedzenia po prostu, bez niczego.
Zapraszam na sałatkę z rukolą i oczywiście truskawkami!
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (ok. 100 g, ja zużyłam ok. 3/4 opakowania)
- 1/4 główki kapusty lodowej
- 1 pomarańcza
- 1 średni ogórek (lub 3-4 gruntowe)
- 1 pęczek szczypiorku
- ok. 20 truskawek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 łyżki wody
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu (sałatka powinna być pieprzna)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Rukolę płuczemy, sałatę kroimy (lub rwiemy) na kawałki. Ogórka i pomarańczę obieramy ze skórki. Pomarańczę kroimy na nieduże kawałki, a ogórka w półplasterki. Truskawki płuczemy i odszypułkowujemy. Małe kroimy na połówki, większe na ćwiartki. Szczypiorek kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki wkładamy do salaterki i polewamy sosem (wstrząsamy energicznie słoiczkiem z sosem i odsączamy z czosnku do salaterki).
Wszystkie składniki wkładamy do salaterki i polewamy sosem (wstrząsamy energicznie słoiczkiem z sosem i odsączamy z czosnku do salaterki).
Smacznego!
długi już czas przyglądam się sałatkom z dodatkiem truskawek. takie warzywno owocowe połaczenie.. podoba mi się bardzo. spróbuję.
OdpowiedzUsuńuwielbiam truskawki :) narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńPiekna! do wyprobowania...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Cudowna sałatka ! Szukałam takiego połączenia i wyszło wyśmienicie ! Dziękuję pysznie:) A moja córka zjadła nawet trochę rukoli przy tej okazji:) Katarzyna
OdpowiedzUsuń