Gdy nie ma zbyt wiele czasu najlepiej sprawdzają się klasyczne, wypróbowane rozwiązania. Boże Narodzenie to święto przy stole obfitującym w ryby w różnych wersjach. Dzisiaj przygotowałam coś wszystkim dobrze znanego i lubianego - rybę po grecku.
Zapraszam wszystkich zabieganych, z deficytem czasu na wymyślanie nowych i oryginalnych potraw. Jeżeli macie mało czasu jak, ja to, potrawa w sam raz dla Was. Prosta, smaczna, a na stole wcale nie wypada pospolicie!
Zapraszam!
Zapraszam wszystkich zabieganych, z deficytem czasu na wymyślanie nowych i oryginalnych potraw. Jeżeli macie mało czasu jak, ja to, potrawa w sam raz dla Was. Prosta, smaczna, a na stole wcale nie wypada pospolicie!
Zapraszam!
Składniki:
- 6 kostek mintaja (lub inna ulubiona ryba)
- 2 jajka
- mąka i tarta bułka do panierowania
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 niedużego selera
- 2-3 średnie cebule
- 1/2-1 słoik przecieru pomidorowego (ew. 2-3 łyżki koncentratu)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- ew. łyżeczka cukru (jeżeli pomidory byłyby zbyt kwaśne)
- woda
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużej łezce. Podduszamy na 2 łyżkach oleju. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Cebulę dodajemy do warzyw. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, doprawiamy solą i pieprzem - dusimy kolejne kilka minut. Ja dodałam do tego 2 łyżki oliwy z oliwek (nadaje to taki specyficzny posmak, który bardzo lubię, choć nie każdy podziela moją miłość do oliwy z oliwek).
Jeżeli warzywa wydawałyby się nam zbyt gęste to dodajemy trochę wody.
Rybkę obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy rybki na oleju. Ja kostki przekroiłam na pół. Spróbowanie wszystkich 12-tu potraw stanowi często nie lada wyzwanie więc małe kawałki są wygodniejsze.
Dzisiaj rybki i warzywa (każde oddzielnie) powędrują do lodówki. Jutro przed podaniem rybki zostaną zapieczone w piekarniku, a warzywa podgrzane w rondelku. Na ostatnie 5 minut zapiekania rybki zostaną przykryte kołderką z warzyw.
Na koniec (po wyjęciu z piekarnika) posypię świeżą pietruszką i już!
Smacznego!
Jeżeli warzywa wydawałyby się nam zbyt gęste to dodajemy trochę wody.
Rybkę obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy rybki na oleju. Ja kostki przekroiłam na pół. Spróbowanie wszystkich 12-tu potraw stanowi często nie lada wyzwanie więc małe kawałki są wygodniejsze.
Dzisiaj rybki i warzywa (każde oddzielnie) powędrują do lodówki. Jutro przed podaniem rybki zostaną zapieczone w piekarniku, a warzywa podgrzane w rondelku. Na ostatnie 5 minut zapiekania rybki zostaną przykryte kołderką z warzyw.
Na koniec (po wyjęciu z piekarnika) posypię świeżą pietruszką i już!
Smacznego!
Kocham rybę po grecku. U nas już zrobiona, przegryza się.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na Święta.
ach, jaka pyszna rybka:)
OdpowiedzUsuńzycze Ci radosnych i szczesliwych Swiat:)
U mnie też była na święta, bardzo ja lubię:)
OdpowiedzUsuńSzczęsliwego Nowego Roku!:)