niedziela, 25 października 2009

Kisz z brokułami

Słuchałam wczoraj prognozy pogody - czekając na wieści o nadejściu złotej polskiej jesieni! A tu nic, złota jesień przyjść nie chce. Co najgorsze wygląda na to, że może jej w tym roku wcale nie być! Postanowiła się jednak nie poddać mokrej, wilgotnej, chłodnej i przenikliwej pogodzie i chociaż na chwilę przenieść się w cieplejsze klimaty.
Tak powstał pomysł na lekki obiad, kisz z brokułami. Danie to kojarzy mi się z ciepłymi promieniami śródziemnomorskiego słońca, leniwym popołudniem spędzanym na tarasie, z widokiem na morze. Towarzyszy mu delikatnie muskanie ciepłego i delikatnego zefirka. Ani śladu pluchy, wilgoci i zimna!
Zapraszam zatem na kisz z brokułami :)

Składniki - spód:
  • 100 g maki pszennej razowej
  • 150 g maki pszennej
  • 50 ml wody
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki - nadzienie:
  • 300 g różyczek brokuła
  • 200 g gęstej śmietany
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 jajka
  • 50 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku (ew. gałka muszkatołowa)
Zagniatamy z mąki, wody, masła i soli ciasto.

Wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy formę do tarty. Obcinamy brzegi równo z brzegiem formy.

Różyczki brokuła blanszujemy ok. 2 mion. w osolonej wodzie. Wyjmujemy, przelewamy zimną woda i zostawiamy na sitku do odsączenia. Pomidory kroimy na większe kawałki. Następnie brokuły i pomidory układamy na cieście.

Z jajek, śmietany i serka przygotowujemy jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek (można też np. drobno pokroić).
Zalewamy brokuły sosem śmietanowo-serowym.

Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C. Wysuwamy z pieca i posypujemy płatkami migdałowymi i dalej zapiekamy kolejne 10-15 min. (na ostanie 5-10 min. z termoobiegiem).

Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego!

PS. Jeżeli komuś nie odpowiada smak mąki razowej można po prostu dać zamiast mąkę "białą". Jeżeli lubimy bardziej suchy spód to proponuję zapiec najpierw samo ciasto w ok. 200-210 st. C przez 20-25 min. Trzeba tylko pamiętać o włożeniu np. papieru do pieczenia z fasolkami w środku tak aby brzegi ciasta nie opadły do wnętrza formy.

2 komentarze:

  1. Przepyszne, świetna kompozycja smaków...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Prosty, szybki i smaczny. Lekki kisz dla całej rodziny. Na stałe wszedł do naszego domowego menu. Pozdrawiam, Marlena

    OdpowiedzUsuń