wtorek, 27 marca 2012

Cebula duszona w winie

Dodatki! Małe uzupełnienia, i tych wykwintnych, i tych zupełnie zwyczajnych potraw. Czasem to właśnie one decydują o ostatecznym smaku i wyglądzie obiadu.
Tym razem zupełnie nie wiedziałam co przygotować. No i wyszedł eksperyment - cebula, suszone pomidory i wino. Wyszło super, spróbujcie sami!


Składniki:
  • 4 duże czerwone cebule
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów (w zalewie z oleju)
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
Cebule kroimy najpierw w ćwiartki, a potem w dość cienkie paski. Smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w paski pomidory i przysmażamy przez chwilę. Zalewamy czerwonym winem, dodajemy cukier, pieprz i sól. Dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy oliwę. Odstawiamy potrawę na godzinę lub 2 do "przegryzienia".
Przed podaniem ponownie podgrzewamy. Jeżeli wino nam całe odparowało możemy dodać 2-3 łyżki wody.

Cebulkę podałam ostatnio do kurczaka w ziołach, ale będzie pasowała również np. do smażonej wątróbki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam cebulę jako dodatek do mięs, ale takiego przepisu jeszcze nie widziałam. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takiego przepisu nie znałam, choć robiłam już konfiturę z czerwonej cebuli :)

    OdpowiedzUsuń